DUNNING OG KRUGER
DUNNING OG KRUGER www.fornyelsespartiet.dk

Præsenteret  her  29. juni  2010

DUNNING OG KRUGER

 • Folkets Stemmer
 • Ryk!
 • Tankevækkerne
 • Opskrifter
 • Opslagstavlen

  Den engelske matematiker og filosof Bertrand Russell sagde engang, at et af de store problemer her i verden er, at uvidende mennesker altid er så selvsikre, mens de, der har større viden altid er fyldt med usikkerhed og tvivl.

  Nu er denne både kæphøje og triste observation blevet videnskabeligt bevist af de to amerikanske psykologer, David Dunning og Justin Kruger, der har opkaldt denne effekt efter dem selv.

  Dunning-Kruger effekten
  er, kort fortalt, når vores uvidenhed begrænser vores evne til at erkende vores egen uvidenhed.

  Et klassisk eksempel er Florence Foster Jenkins, en kvinde, der trods udtalt mangel på sangtalent alligevel troede fuldt og fast på sin vokal og udgav adskillige plader (indspilningerne blev finansieret af hendes velgørere) og holdt adskillige koncerter for et først måbende og siden hysterisk leende publikum.

  Dunning og Kruger lavede adskillige forsøg for at teste dette fænomen ved at teste forsøgsdeltagere i spørgsmål om grammatik, humor og logik. Derefter interviewede de de 25% af deltagerne, der havde klaret testen dårligst for at høre om deres forventninger til deres resultat. Og igen og igen overvurderede de deres egne evner. Kort sagt: Selvom du staver dårligt, så er det ikke ensbetydende med, at du er klar over, at du staver dårligt.

  Flickr Photo Download: Hornsey Road
  [Billede taget af Nicobobinus og delt på Flickr under en Creative Commons licens]

  Set udfra dette perspektiv er grunden til at vi uddanner os måske ikke blot for at lære nogle kompetencer, men måske i endnu højere grad for at gøre os bevidste om alt det, som vi ikke ved.

  Det har i hvert fald i høj grad været min oplevelse af at gå på universitetet: Bevares, jeg har lært en masse, men for hvert felt jeg har snuset til eller dykket ned i, har der været hundrede andre, som jeg har valgt fra. Nogle fordi de ikke tiltalte mig, andre fordi jeg ikke havde tid og prioriterede andet højere. Men bare det, at jeg har hørt om dem og bevidst har valgt dem fra, har gjort at jeg ved, at der en utrolig masse jeg ikke ved.

  For eksempel så var det først da jeg interviewede programmører, der udvikler et computer-styresystem ved navn Ubuntu, at jeg fandt ud af, hvor helt utroligt meget, som jeg ikke ved om hvordan en computer virker. Og at IT er et felt som så mange andre, hvor vi i stadig højere grad forlader os på nogle få eksperters viden for at kunne tage vores brug af computere og internet for givet.

  Det var først da jeg lærte lidt, at jeg fandt ud af, hvor meget jeg ikke ved.

  Så derfor: Hvad er det vigtigste du har lært, at du ikke ved?

  PS: Hvis du vil læse mere om Dunning-Kruger effekten kan jeg varmt anbefale Errol Morris’ essay om emnet.

 • Hej!
  Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
  ANNONCE