FLEMMING ROSE
FLEMMING ROSE www.fornyelsespartiet.dk

Kosmopolit: Fra Marx til Allah

Af FLEMMING ROSE    www.TavshedensTyranni.dk

Offentliggjort 03.07.09 kl. 03:00  på jp.dk

Da PLO, den palæstinensiske befrielsesorganisation, i 1965 offentliggjorde sit charter indeholdende organisationens værdigrundlag og mål, var der ikke plads til Allah og Koranen. Allah blev ikke nævnt en eneste gang, og man måtte også lede forgæves efter citater fra Koranen.

Få et godt tilbud
på Danmarks største avis.
Indtast dit postnummer


Til gengæld blev der brugt ganske megen plads på forestillingen om panarabisk enhed, ideen om at arabere udgør en nation på tværs af landegrænser, og det blev understreget, at denne arabiske nations skæbne var uløseligt forbundet med løsningen af det palæstinensiske spørgsmål og omvendt.

Dengang personificerede den egyptiske leder oberst Gamal Abdel Nasser den arabiske nationalisme og enhed, og et flertal af palæstinenserne så Egypten som deres vigtigste allierede.

I dag er billedet anderledes. Hamas, der vandt det palæstinensiske valg i 2006 og af både EU og USA kategoriseres som en terrorbevægelse, har sine rødder i Egyptens Muslimske Broderskab, Nassers politiske ærkerivaler.

Studerer man bevægelsens charter fra 1988, finder man Allah nævnt 105 gange, mens der i 33 tilfælde bliver citeret fra Koranen. Islam har udkonkurreret den arabiske nationalisme og socialisme som palæstinensernes foretrukne ideologi. Itamar Marcus, direktør for Palestinian Media Watch, mener, at denne forskel på PLO og Hamas afspejler en udvikling i palæstinensernes kultur og syn på konflikten med Israel. Den religiøse dimension er kommet til at spille en stadig større rolle, og Marcus er af den opfattelse, at det har skærpet konflikten.

En meningsmåling fra 2003 viser, at 56 pct. palæstinensere foretrækker en religiøst funderet stat, hvilket er næsten dobbelt så mange som dem, der ønsker en demokratisk stat, mens blot 5,9 pct. af befolkningen peger på den arabiske nationalisme som ønskværdigt fundament for en fremtidig palæstinensisk stat. Og i en frisk meningsmåling gennemført af Palestinian Center for Research & Dialogue i samarbejde med den tyske Hanns Seidel Fond bekræftes denne tendens. 85 pct. af unge palæstinensere mellem 18 og 30 år på Vestbredden, hvor Fatah har magten, går ind for en blanding af sharia og civil lov eller ren sharia, og de unge palæstinenseres foretrukne allierede er præstestyret i Iran.

Marcus, der for nylig var i Danmark for at tale om sit centers arbejde med dokumentation af det verdensbillede, som palæstinensiske medier og undervisningsmateriale kommunikerer til sine borgere, undrer sig over, at Vesten er så fokuseret på Irans præsident Ahmadinejads verbale udfald mod Israel, for ifølge Marcus adskiller de sig ikke væsentligt fra, hvad statschefer, religiøse ledere og menige borgere i den arabiske verden siger.

»De samme holdninger kommer dagligt til udtryk i palæstinensiske medier,« siger Marcus. Ifølge Marcus er det lettere for Israel at indgå en fredsaftale med et sekulært styre i de palæstinensiske områder end med et islamisk, fordi en national bevægelse lettere kan acceptere et territorielt kompromis og dermed Israels ret til at eksistere.

»Hvis palæstinenserne insisterer på, at det er Allahs vilje, at Israel skal udryddes og jøder dræbes og at krigen føres i Allahs navn, så er det blasfemi, en krænkelse af det hellige og en alvorlig forbrydelse at gå på kompromis. I den forstand er der ikke længere forskel på retorikken hos Hamas og Fatah,« vurderer Marcus.

»Hvis det er Guds vilje, at Israel skal tilintetgøres, så er det svært at nå en fredelig løsning,« tilføjer han.

Palestinian Media Watch er kendt for sin dokumentering af forskellen på det, palæstinenserne siger til omverdenen på engelsk og så det, man kommunikerer til sin egen befolkning på arabisk. Det er ofte som nat og dag, siger Marcus. Måske præsident Obama skulle tage et kursus i arabisk?


Besøg  www.jp.dk  hvis du vil vide mere.

Læs denne bog, hvis du vil forstå mere.

af KAREN JESPERSEN og RALF PITTELKOW
ISLAMISTER og NAIVISTER
- et anklageskrift 2006
ISBN 978-87-7055-131-1
Peaple´sPrees Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE